YouP telecom | Actueel

ComConsult geeft de VoIP-oplossingen van innovaphone goede rapportcijfers

In een actuele studie hebben de analisten van ComConsult Research uit Aken de VoIP-oplossingen van innovaphone de beoordeling “goed” gegeven. De experts van het onafhankelijke adviesbureau hebben de oplossingen van de IP-telefonie specialist uit het Zuid-Duitse Sindelfingen uitvoerig in een praktijksituatie getest.

In het testlaboratorium van ComConsult Research werd een scenario ontworpen waarin een filiaalstructuur werd gesimuleerd dat een hoofdkantoor en 3 filialen omvatte. De eindconclusie van de studie was overwegend positief: ”Over de hele linie hebben de innovaphone oplossingen een goede indruk gemaakt. De producten waren in technisch opzicht overtuigend. In deze studie waren zowel hardware als software geïntegreerd. De positieve indruk werd gecompleteerd door de hoge kwaliteit van de documentatie, die o.a. beschikbaar is in een zeer actuele Wiki.” De complete (Engelstalige) productanalyse, die een uitvoerig beeld schetst van de sterke en zwakke punten van de oplossingen kunt u gratis downloaden bij innovaphone

Het innovaphone assortiment scoorde bijzonder goed op het gebied van de testcriteria beschikbaarheid en schaalbaarheid. Uit de tests kwam naar voren dat met de innovaphone oplossingen een complex business scenario kan worden opgebouwd met een groot aantal aansluitingen. Het grootste telefoonsysteem van innovaphone, de IP6000, kan circa 2.000 deelnemers aansluiten. Wanneer meer registraties gewenst zijn, kan men meerdere innovaphone gateways integreren. Er kunnen dan ongeveer 10.000 deelnemers worden gekoppeld. Bij deze omvang kunnen, om de last van het dataverkeer te verdelen, de verschillende PBXen in cascade worden geschakeld. Door extra hardware in te zetten kunnen nog meer deelnemers worden geïntegreerd. De auteurs van het onderzoeksrapport zien bovendien een pluspunt in het feit dat de innovaphone oplossingen ook naar beneden schaalbaar zijn.

Een ander sterk punt van de innovaphone producten is de hoge beschikbaarheidsgraad, zo concludeerde ComConsult. "De uitvalresistentie wordt op verschillende niveaus gewaarborgd” aldus het rapport. “De onafhankelijke hardware is, ook omdat er geen beweegbare componenten zoals harde schijven en ventilatoren zijn ingebouwd, een robuust platform voor het firma-eigen besturingssysteem.” Dit door innovaphone ontwikkelde besturingssysteem is “functioneel tot het wezenlijke gereduceerd en real time.” De gebruikers hoeven zich, volgens de analisten van ComConsult Research, vooralsnog geen zorgen te maken over zwakke plekken in de veiligheid die het systeem kwetsbaar maken voor aanvallen van buitenaf, zoals dat bij Windows- en Linuxsystemen het geval is. Positief bevonden werden ook de verschillende componenten van het innovaphone redundantieconcept: automatische failover bij de master- slaveconfiguratie, relaisschakeling voor een high available ISDN-aansluiting, redundante stroomverzorging via Power over Ethernet (PoE) en de geïntegreerde power supply.

Speciaal vermeld werden ook de compacte en robuuste constructie en de gelijktijdige ondersteuning van de protocollen H.323, SIP (Session Initiation Protocol), QSIG en ENUM. De overzichtelijkheid van de webgebaseerde management-interface voor het gecentraliseerde beheer van de IP-telefonieoplossing en de integratie van eenvoudige voicemail- en interactive-Voice-Response (IVR) varianten werden tevens als pluspunten genoemd. Er was ook een punt van kritiek. De analisten van ComConsult Research wezen erop dat de codering van de SIP-signalering en van de RTP-media stream verbeteringen behoeft. Dit overschaduwde echter niet het positieve eindoordeel:  “Over het geheel genomen biedt innovaphone zeer interessante oplossingen voor middenstandsondernemingen en ondernemingen met een uitgebreide filiaalstructuur.” De productanalyse werd door ComConsult Research uitgevoerd in opdracht van innovaphone. ComConsult Beratung und Planung GmbH behoort met 100 medewerkers tot de leidende onafhankelijke en neutrale adviesbureaus in het Duitstalige deel van Europa.