YouP telecom | Actueel

innovaphone PBX ook verkrijgbaar als software versie : innovaphone opent nieuw hoofdstuk in virtualisatie van telefoniesystemen

innovaphone is al meer dan 13 jaar succesvol op de markt als leverancier van IP telefoniesystemen gebaseerd op de innovaphone VoIP gateway. In aanvulling op de beproefde hardware systeemoplossing, opent innovaphone nu een nieuw hoofdstuk in de virtualisatie van PBX-en: de innovaphone PBX kan nu ook als virtual appliance in een VMware omgeving geïnstalleerd worden. Anders dan bij alle andere oplossingen die op het moment op de markt verkrijgbaar zijn, kan een IP-PBX hierdoor met een eigen -slank en voor telefonie geoptimaliseerd en dus ongekend snel - besturingssysteem in een virtuele omgeving gebruikt worden. Deze oplossing is interessant voor bedrijven die al een VMware omgeving hebben. De voordelen ervan komen in het bijzonder tot uiting bij bedrijven die meerdere PBX-en managen, zoals PBX hosts, providers en andere service providers.

innovaphone IPVAVirtualisatie is niet nieuw. Wat wel nieuw is, is dat het nu mogelijk is de innovaphone PBX zelfstandig op een al aanwezige VMware installatie te laten lopen, zonder extra besturingssysteem. “Een normale soft-PBX loopt op een general purpose besturingssysteem, zoals Windows of Linux”, legt Christoph Künkel, Director Product Management bij innovaphone, uit. “Het installeren en booten van een dergelijk system neemt redelijk veel tijd in beslag. Bovendien zijn besturingssystemen relatief gecompliceerd, en hebben daardoor veel onderhoud nodig en zijn ook vatbaar voor virusaanvallen. Daarom hebben we er ervoor gekozen een andere weg in te slaan.“ 

Bij bedrijven, die al een VWware installatie hebben, kan de innovaphone PBX’ eigen, slanke, geoptimaliseerde besturingssysteem op een PC geïnstalleerd worden. Hierdoor kunnen de voordelen van virtualisatie het beste gecombineerd worden met de voordelen van de innovaphone PBX. Dit betekent maximale beschikbaarheid, flexibiliteit, veiligheid en prestatie: deze methode maakt het mogelijk ten minste 20 keer zo veel PBX-en op één VMware entiteit opgezet worden als bij telefoniesystemen die een host besturingssysteem nodig hebben.

De IPVA is een innovaphone PBX die als virtual appliance in een VMware omgeving gebruikt wordt. VMware maakt het mogelijk meerdere virtuele servers op één hardware platform op te zetten. Hierdoor kunnen systemen met een variabel aantal PBX entiteiten centraal beheerd worden. Met de IPVA kunnen met eenvoudige middelen installaties van iedere gewenste grootte opgezet worden. De oplossing is vooral attractief voor nieuwkomers op de markt, aangezien kleine scenario’s met lage investeringskosten naar behoefte uitgebreid kunnen worden tot scenario’s van iedere grootte. De IPVA biedt ook vele voordelen voor bedrijven die gecentraliseerde telefoonsystemen aanbieden, zoals PBX-hosts en providers.

Het installeren van een nieuwe klantenoplossing beperkt zich tot het opzetten van een PBX in een nieuwe VMware entiteit. De PBX-en van iedere afzonderlijke klant zijn veilig van elkaar gescheiden, en kunnen eenvoudig beheerd en afgerekend worden. Met de licentiemaster kunnen alle aanwezige licenties eenvoudig per klant of per project beheerd worden. De beheerder heeft daarmee volledige controle over de licenties die een klant tot zijn beschikking heeft. Wanneer de IPVA ook ISDN-aansluitingen moet beheren, kan dit met behulp van de IP1060 media gateway, of iedere andere innovaphone gateway. Naarmate het aantal benodigde ISDN-kanalen groeit, kunnen meerdere poorten geactiveerd of extra gateways geinstalleerd worden.